Както кошута жадува за водни потоци, тъй и душата ми, Боже, жадува за тебе! (Пс. 40:3)

 Сайтът е разработен и публикуван с благословението на Негово Светейшество Патриарх Максим, митрополит Софийски

Светини на храма


Светините на храма са няколкото чудотворни икони, дървото на св. Терапонтий и аязмото на света Петка. Хора са споделяли за получаваната помощ от тях, както за изцеление, така и за разрешаване на житейски или служебни проблеми.


Проскинитарийната икона на св. Петка

Всеки петък пред чудотворната икона на преподобна Параскева-Петка се чете акатист на светицата. Църквата счита, че с извършването на тези служби за прослава на светеца, пред чиято икона се чете, се измолва неговото благоволение, помощ и застъпничество за всички присъстващи по време на службата, както и на онези, чиито имена са споменати по време на молитвата. През 2006 г. е извършена реставрация и консервация на иконата.


Чудотворната икона на св. Мина

Всеки вторник пред тази икона се чете акатист на св. Мина. Има свидетелство на хора, които след четенето на акатиста и горещата си молитва към светеца, са намирали откраднатите си вещи (включително лека кола). Известен е и случай на предпазване от пълна слепота.


Има няколко свидетелства за бърз отклик на св. Богородица след горещи молитви, отправяни от миряни. Пред нея хората оставят даровете си в знак на благодарност.


В тази ниша под иконата на св. Терапонтий, епископ Сардийски, се намира част от чудотворното дърво на св. Терапонтий Сердикйски, свещеномъченик. Този християнски мъченик, според едни свидетелства, е бил обесен, заради християнската си вяра от мохамеданите по време на османското робство на дървото, чийто дънер се пази в нашия храм. А според други е обезглавен извън града, а на мястото, където бил посечен и се стекла мъченическата кръв, израства дърво. Същото дърво е отсечено и част от него пренесена в странния храм “Света Петка”. Със сигурност се знае, че през 1901-ва година дънерът вече се е съхранявал в храма и се наричал “дървото на св. Терапонтия”. От него хората получавали множество изцеления от различни болести. Обзети от бяс били привързвани към дървото и се изцелявали. Според свидетелството на Е. Спространов то било “грамаден дънер”. Днес като скъпоценна светиня се съхранява част от този дънер. Останалото вероятно е раздадено. Има предание, че в миналото от дървото било чупени парчета, които раздавали за благословение на празника.
Снимка на аязмото в олтара
В храма има аязмо с лековита вода на св. Петка. Според преданието е избликнало в древни времена. Този източник се намира непосредствено до светия престол. Свещениците гребяли водата с каничка, сипвали я в шишета и я раздавали на хората. Известни са мнози случаи на изцеление от него. И доден днешен аязмото е пълно с вода. В най-ново време, когато започват изкопите за метрото, институтът по хигиена запечатва аязмото под предтекста за смесване на подпочвените води. 

12.10.2023 г.
Празник на старинен храм "Света Петка" - служби


10.10.2022 г.
Празник на старинен храм "Света Петка"

По-стари новини
 
 


Пълна версия | Към мобилната версия